Duurzame emmer

Emmers

De laatste tijd krijgen wij steeds vaker de vraag of onze zwarte emmer gekleurd is met carbon black en of wij een alternatief beschikbaar hebben. Dillewijn Zwapak levert al jaren zwarte kunststof bloemenemmers. Hoewel niet direct aan de buitenkant zichtbaar, is dit één van onze meest duurzame producten. Hieronder lichten we toe dat ook een met carbon black gekleurde zwarte bloemenemmer een duurzame keuze is.

Duurzaam product uit gerecyclede grondstof

De grondstof van onze emmer bestaat voor 100% uit gerecycled polypropyleen (rPP). Dit is een mono­materiaal (zonder coatings) dat goed te recyclen is, ook in zwart. Wij weten al jaren de milieubelasting van onze emmers sterk te verlagen. Er is voortdurende aandacht voor de CO2 uitstoot en footprint van onze grondstoffen, processen en producten. Energie bepaalt een groot deel van de milieubelasting. Onze
leveranciers zijn erg bezig met energiebesparing en wekken een deel van de benodigde energie zelf op
met zonne-energie. Zij blijven zich ontwikkelen in de toepassing van nieuwe spuitgiettechnieken om dunner en minder milieubelastend te kunnen produceren.

Waarom is er een discussie rondom Carbon Black?

Carbon Black is een zwarte kleurstof. Carbon Black is goedkoop en goed beschikbaar. Carbon Black is eigenlijk gewoon roet (koolstoof deeltjes). Carbon Black absorbeert licht, al het licht (ook infrarood), vandaar de diepzwarte kleur. Bij de recycling van plastics wordt tijdens het sorteerproces gebruikgemaakt van Near-InfraRed (NIR) scantechniek. De NIR scanner maakt een ‘vingerafdruk’ van het product op basis van weerkaatsing van het licht. Omdat het licht door het zwart van het Carbon Black wordt geabsorbeerd en niet weerkaatst, kan het sorteerproces het product niet herkennen. Daardoor belandt het in de restafvalstroom en wordt verbrand. Dit is niet duurzaam en niet circulair.

Is de Carbon Black discussie een probleem bij onze emmers?

Carbon Black speelt vooral bij producten die terecht komen in consumentenafval (post consumer recycling). Daar komt onze emmer vrijwel nooit terecht (post industrial recycling). Onze voorkeur gaat uit naar het terugnemen en op een hoogwaardige manier recyclen van ons huidige goede product , waarbij een emmer weer een emmer wordt. Geen laagwaardige recycling van emmer naar een parkbankje of paaltje. Wij nemen onze emmers (= waardevolle grondstof) graag retour.

Andere kleuren

Uiteraard kunnen wij op verzoek ook emmers in andere kleuren leveren die wel detecteerbaar zijn. Onze grijze emmer is bijvoorbeeld wel detecteerbaar. Onze klanten vragen ons: Waarom is een detecteerbare emmer dan duurder? Het is helaas niet alleen een kwestie van een andere kleurstof toevoegen, want we moeten ook rekening houden met andere samenstelling van de basisgrondstof (onze huidige basisgrondstof, gerecycled Polypropyleen (rPP), bevat nu ook nog veel carbon black). Voor een lichtere kleur emmer, die wel detecteerbaar is, moet selectiever worden ingekocht, omdat niet alle gerecyclede grondstof geschikt is om te kunnen gebruiken. Denk hierbij aan een mix met een lichtere kleur. Omdat hier meer vraag naar is, heeft dit prijsconsequenties.

Meermalig gebruik?

Re-use, oftewel hergebruik, is een van de strategieën in een circulaire economie. Onze huidige dunne lichte emmer is gemaakt voor eenmalig gebruik. Emmers die geschikt zijn voor meermalig gebruik zijn dikker en steviger hebben daardoor een hogere milieubelasting (meer materiaal, zwaarder, logistiek minder efficiënt etc.).

Emmer recyclen

Vanuit praktisch oogpunt geloven wij bij de huidige emmer niet in het spoelen van emmers om ze opnieuw te kunnen gebruiken. Een proces van spoelen is arbeidsintensief. Het risico op bacteriële vervuiling door vochtige omstandigheden neemt erg toe. Emmers blijven na spoelen vaak vochtig en plakken dan aan elkaar, waardoor ontstapelen lastig is. Dan hebben we het nog niet gehad over de milieubelasting van het spoelen en het gebruik van chemicaliën daarbij.

In de praktijk zijn er veel verschillende soorten emmers. Zelfs als emmers van een en dezelfde leverancier komen kunnen er minieme maatverschillen zijn die het machinale ontstapel- en sorteerproces verstoren. Ook kapotte emmers veroorzaken problemen. Dillewijn Zwapak heeft daarom gekozen om alleen eigen emmers te recyclen.

Oplossing

Hoewel niet direct aan de buitenkant zichtbaar, is onze huidige met carbon black gekleurde zwarte bloemen­emmer één van onze meest duurzame producten. Volledig gemaakt van gerecyclede grondstof. Wij geloven daarom in het terughalen van onze emmers (goede grondstof) om hier weer een schone, nieuwe en mooie dunne emmer van te maken. Dit past helemaal binnen onze missie: Dillewijn Zwapak wil de meest toonaangevende onderneming zijn voor alle betrokkenen in de sierteeltketen door innovatie in duurzame processen en producten.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen