Afvalbeheer

Wat houdt de Afvalbeheerbijdrage in?

 

Wat is er aan de hand? 

Het Afvalfonds gaat de uitvoering veranderen van de wetgeving over productenverantwoordelijkheid. Daarmee verandert ook de bijdrage die op die wetgeving wordt gebaseerd. De wijzigingen gelden vanaf 1 januari 2023 en hebben impact op de prijzen van verpakkingen die vanaf die datum in Nederland in de handel worden gebracht. De grootste veranderingen gaan over de vraag bij wie de heffingen worden neergelegd en over de Single Use Plastics (SUP).


Wat gaat er veranderen?

  1. Heffingen vanuit het Afvalfonds worden opgelegd aan Nederlandse merkhouders. Dit betekent dat verpakking waarop de naam, logo of merk van een merkhouder staat afgebeeld, onderworpen worden aan heffingen vanuit het afvalfonds. Staat jouw naam, merk of logo op jouw verpakkingen dan doe je dus over deze verpakkingen zelf aangifte bij het Afvalfonds.
  2.  Als producten in een verpakking op de markt worden gebracht, betaalt de partij die dat product in een verpakking voor het eerst in Nederland beroepsmatig op de markt aanbiedt. 
  3. Gaat het om lege verpakkingen die pas bij verkoop op het verkooppunt worden gevuld, zoals bijvoorbeeld frietzakjes bij een frietkraam? Dan wordt de heffing opgelegd aan de partij die de verpakking voor het eerst in Nederland op de markt aanbiedt. Naast frietbakjes kan men ook denken aan: koffiebekers, boodschappentasjes etc. Voor deze zogenoemde verkooppuntverpakkingen - zonder logo of merkaanduiding - is Paardekooper als leverancier vaak de partij die de heffing moet afdragen aan het Afvalfonds. Voor de verpakkingen waarvoor dit relevant is zullen wij die heffingen daarom vanaf 1 januari ook bij jou als onze afnemer in rekening gaan brengen. 

 

Wat kost dat?

Enerzijds zijn er tarieven vastgesteld op basis van gewicht, waaronder voor de volgende materiaalsoorten:

Papier en karton€ 0,012 per kilo                
Plastic (regulier tarief) € 1,050  per kilo
Drankenkartons€ 0,700  per kilo                             

De tarieven die zijn vastgesteld door het Afvalfonds zijn te vinden op:
https://www.afvalfondsverpakkingen.nl/nl/tarieven 

Wij wijzen je er op dat de tarieven jaarlijks kunnen wijzigen. Daar bovenop komen de tarieven voor de SUP-producten. Voor 2023 is er een algemeen tarief per 1.000 stuks aangekondigd. Om je een idee te geven van hoe zo’n heffing eruit zou kunnen zien is hier een rekenvoorbeeld met 1.000 koffiebekers die in totaal 5 kg wegen. Ze bestaan voor 95% uit karton en voor 5% uit plastic.

4.75 kg aan papier€ 0,057        
250 gr aan plastic € 0,2625 
1x SUP-toeslag€ 2,300 
 € 2,6195                             

Deze bijdragen moeten worden afgedragen aan het Afvalfonds.

 

Wat betekent dit nog meer?

Wij verkopen een uitgebreid assortiment dus we hebben tijd nodig om alle verpakkingen goed te classificeren en daarvoor het juiste bedrag aan heffingen te berekenen. Wij werken hard achter de schermen om alles zo duidelijk mogelijk te krijgen. In de tussentijd moeten wij op dit gebied dus een voorbehoud maken en dat geldt dat onze prijzen nog kunnen wijzigen waarbij wij het recht voorbehouden de heffingen van het Afvalfonds alsnog in rekening te brengen of door te voeren in onze prijzen.

Let op: Wij adviseren je als ondernemer zelf ook om het Afvalfonds te volgen. Op deze pagina vatten we samen wat de belangrijkste punten zijn voor jou als relatie van Paardekooper, dit is geen samenvatting van wat het betekent voor jouw hele business. Het is aannemelijk dat je ook rechtstreeks met het Afvalfonds zult moeten schakelen en misschien aan hen moet rapporteren.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van de inhoud van deze pagina, neem dan vooral contact op met jouw contactpersoon binnen Paardekooper. Wij denken graag met je mee.


Wil je meer weten over de Afvalbijdrage, bekijk de veelgestelde vragen over dit onderwerp.
https://www.afvalfondsverpakkingen.nl/nl/tarieven.


*Paardekooper, januari 2023. Deze informatie is gebaseerd op onze interpretatie van de wetgeving en informatie vanuit het Ministerie en het Afvalfonds. aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend en Paardekooper is niet verantwoordelijk voor keuzes die gemaakt worden op basis van deze informatie.

 
Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen